Струмяни, Село Струмяни

Село Струмяни се намира в Югозападен регион на България, област Благоевград, и е център на едноименната община. Гербът на Струмяни представлява изправен лъв с отворена уста, а мотото на селото е „Вяра и постоянство”. Жителите на Струмяни са малко по-малко от 1000 души, но всички са родолюбци и верни привържаници на традициите си. Съвсем близо до селото, на 1 километър тече и река Струма, а модерният зимен курорт Банско е съвсем близо в посока изток. Територията около селището се разпростира из източните склонове на Малeшевска планина, долината на река Струма и малка част от западната част на Пирин. Най-високата точка на областта е връх Шаралия , който достига до 2171 м надморска височина.
Село Струмяни е образувано през 1970 година от сливането на Гара Огражден и село Микрево. По-късно Микрево отново е отделено като самостоятелно селище. Днес един от важните европейски пътища - E-79 (Калафат - Видин - София - Кулата - Солун - Атина) пресича територията на община Струмяни. Това е най-късият път от Северна и Източна Европа към Северна Африка. В момента се проектира магистрала “Струма” - част от еврокоридор № 4, която ще минава през територията на общината. През селото преминава и международната железопътна линия Видин - София - Кулата - Солун – Атина.
Природата около Струмяни впечатлява с красотата си най-вече заради планинските зони на Малашевската планина и Пирин. На територията са разпръснати цели 30 пещери, скрити из живописните скални образувания. По-нагоре по тях има и няколко красиви планински езера. Земите около река Струма се отличават с равнине карактер, като голяма част от тях се обработват. Територията на Струмяни включва малка част от националния парк Пирин, резервата Соколата и няколко вековни дървета.
В горите и по течението на р. Струма съществуват възможности за различни рекреационни дейности - спорт, риболов, събиране на диви плодове, пикници и водни спортове. В последните години реката се прочу като отлично място за практикуване на рафтинг. Днес тук почти през цялто време на годината пристигат ентусиасти и любители на спорта, за да практикуват хобито си. Специално за тях е изграден рафтинг център, който предлага всичко необходимо (екипировка, лекции, инструктор) за безопасността на посетителите си.
Много хора пристигат тук и заради добрите условия за алпинизъм и скално катерене. Богата природа и интересният животински свят са предпоставка за все по-големия мащаб на екотуризма в района.
Първите заселници по тези земи са траките. Славяните се заселват тук в периода между 7-8 век и поставят началото на развитието на занаятите. По време на Първото и Второто българско царство регионът е едно от основните търговски средища в Югозападна България, а поречието на река Струма още от древност е било важен търговски път.
В селото днес е изграден Исторически музей на цялата община Струмяни, в който може да научите интересни подробности за историята на местността и за забележителностите в района - стари руини, църкви, етнографски къщи.
Сред интересните туристически забележителности в района на Струмяни са, късноантично и средновековно селище край село Илинденци, т. нар. "Целебни извори на Ванга", късноантичната църква в местността Градището, село Микрево, където може да видите руини от раннохристиянска трикорабна базилика, датираща от 5-6 в. Тук са са открити изключително ценни мозайки около олтара. Днес те се съхраняват в Историческия музей в град Сандански.