Гърция - Информация за Гърция

Гърция заема най-южната част от Балканския полуостров, който заема основна част от Югоизточна Европа. Богатото исотирическо минало на страната, в комбинация с модерната курортна база, която предлага, и извоюваха славата на една от най-предпочитаните туристически дестинаци не само в тази част на Европа, но и в цял свят. Гърция заема площ 131 475 кв. км, като граничи с Албания, Република Македония, България на север, Гърция на изток. На юг и запад пък страната е обградена с чистите кристални води на Средиземно море.
Столицата на Гърция – Атина, със своите близо 4 милиона жители е основно културно, политическо, религиозно, търговско и икономическо средище в страната. В Атина се провеждат многобройни музикални и театрални фестивали. Сред забележителностите, които може да видите тук е планетариумът, който е един от най-добре обурудваните цифрови планетариуми в света.
Древните руини около и на Акропола привличат над 10 милиона посетители на година. Гърция е дом на над 148 театри, повече от всеки друг град в света. Като цяло гръцката култура е резултат на многовековното смесване на различни културни тенденции и фактори. Огромно влияние при нейното формиране са оказали различни културни влияния от Изтока и Запада, Севера и Юга.
Древна Елада е дала на човечеството едни от най-големите математици, физици, астрономи и философи. В онези антични времена гърците са смятали музиката (свързвали я с Музите, божества на изкуството) за неразделно свързана с обучението и развитието на всеки човек - музиката развива духа, както физическото възпитание - тялото. И до днес музиката е фундаментална част от гръцката култура и самобитност.
Една от най-важните сред многото религиозно-сторически образци на Гърция е Връх Атон или Света Гора, както е известен още. Тази съкровищницата на православната вяра е най-северният планински полуостров от общо трите, които влизат в състава на Халкидическия полуостров. Тази монашеска обител, която включва има 20 манастира с правото на самоуправление, се намира на около 140 км в посока югоизток от Солун. Най-удачният начин да стигнете до Атон е като вземете пътническия кораб от Урануполис до Дафни.
Уникалните останки на Делфи се намират на около 160 км в северозападна посока от столицата на Гърция – Атина и днес това е една от най-посещаваните забележителности на територията на страната. В древността, около 8 в. пр. н. е. Делфи е бил водещ религиозен център за древните гърци, а днес изящните му останки са включени в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Сред атрактивните курортните комплекси на Гърция, наред със световноизвестните летни дестинации като Тасос, Корфу, Халкидики, са налице още десетки атрактивни места, които предлагат слънчева морска екзотика заедно с интригуваща местна история. Според мнозина градчето Сими е най-красивото пристанище в Гърция. Всъщност Сими е гръцки остров, част от групата на на Додеканезите (Dodecaneso), като от Родос го делят 41 км.
Навсякъде по територията на острова са разпръснати интересни малки пещери сред скалистите красиви плажове. Самото градче е осеяно с очарователни неокласически къщи, някои от тях боядисани в меки пастелни цветове, с балкони и покриви с червени керемиди. Много от тях са украсени с неокласически елементи на вратите и прозорците.
Санторини пък е перфектният пример за класически гръцки остров. Той е разположен сред Южните Циклади (Cyclades), които се проистират в югоизточна посока от континентална Гърция, на 128 морски мили от столицата Атина. Според някои изследователи Санторини представлява всъщност изчезналата Атлантида.
Атмосферата в курорта е уникална за летни почивки, като навсякъде се виждат белосаните къщи и сгради със сини куполи. Доста атрактивен е и остров Патмос, който е насред Егейско море. Историческото минало на Патмос му е заслужила прозвището Йерусалим на Егейско море. Тук може да се насладите на красиво пристанище, доста плажове, хотели и заведения, както и няколко забележителни исторически обекта. Един от тях е пещерата, където свети Йоан Богослов прекарва изгнанието си и където пише Апокалипсис.
На 15 януари 2010 г. бе открит нов Контролно пропусквателен пункт Златоград - Термес. Пускането на новият пункт се очаква да увеличи потокът от туристи от Гърция към Смолян и курорта Пампорово. За българите, желаещи да почиват на Бяло море пък разстоянието ще бъде сравнително по - кратко.
Още полезна информация за Гърция: Работа в Гърция