Мелник, Инфо за Мелник

Спряган за най-малкия град на територията на България, Мелник /Melnik/ е разположен в югозападната част на страната и е част от община Сандански. От него Мелник отстои на 22 километра в северозападна посока, а от тук столицата София е на около 180 км в северно направление. Живописната местност около града представлява планински район, а самият град стои в югозападните поли на Пирин планина.
През градчето протича Мелнишката река, която е ляв приток на Струма. На 7 километра от него се намира Роженският манастир. За любителите на природата има пряка пътека, която минава през природния феномен Мелнишки пирамиди. Мелник е изходна точка и за хижа Пирин и хижа Малина.
Мелник е създаден още през античността. Най – бурна историята на града е през средновековието. Тогава Мелник последователно е преминавал под властта на българи, византийци и сърби, докато през 1395 г. е завладян от османските нашественици. Градът е бил столица на обявилият се за независим владетел, деспот Алекси Слав, с чиито дарения през 1220 г. е изграден Роженският манастир. Според академик Иван Дуйчев, етимологията на името Мелник има чисто славянски произход. Тя се извежда от старинната славянска дум мел - бяла глина, креда с което се означават скалите, сред които е разположен градът.
През 17-18 век производството на тютюн и силното мелнишко вино превръща града в процъфтяващо търговско средище с над 25 000 жители, около 1300 къщи и повече от 70 църкви. Неговите жители се включват в национално – освободителните войни. В непосредствена близост до града се намира местността Зли дол, където българските радетели за свобода са били убити от турците.
Днес Мелник е очарователно курортно градче, в което живеят малко над 200 души. Често обаче броят на посетителите на града само за ден надхвърля този на жителите му. Градът е обявен за културно – исторически резерват и град музей. Климатът в Мелник е благоприятен за лечение на белодробни, бъбречни и ревматични заболявания. Мелник е и домакин е на международни фолклорни фестивали.
Навярно най-привлекателен за туристите Мелник е със своите бели каменни къщи, които напомнят за облика на България през Възраждането. Навярно най-впечатляваща сред тези старинни постройки е Кордопуловата къща, която е най – голямата на Балканите от възрожденския период.
Построена през 1754 г. в нея е уредена изложба на мелнишка изба, издълбана във вид на тунел в скалата, с експонирани огромни бъчви за съхраняване на мелнишко вино, което посетителите могат да дегустират на място. Градският исторически музей, представяща градския живот и бит през Възраждането се помещава в т.нар. Пашова къща, която е построена през 1815 г.
В Мелник е най – старата запазена къща в България – Болярската. Повечето от къща в Мелник днес са с широко отворени врати за гости, като всяка една от тях разполага със стаи за посетителите си. Типично към всяка къща има прилежаща механа, в която се предлагат уникално апетитни местни деликатеси и специалитети, както и вино, което е най-вероятно лично произовдство на стопаните на дома.