Балнеология и минерални извори в Сандански

Сандански е разположен сред благоприятните релефни и климатични фактори, които са на лице в югозападната част на България. Градът лежи близо до устието на река Санданска Бистрица, в района на средното течение на р. Струма. Тайната на мекия и приятен климат в Сандански се крие в амфитеатралното му разположение върху крайните югозападни склонове на Пирин планина по долното течение на река Санданска Бистрица, както и в това, че се намира по средата между Кресненското и Рупелското дефилета. Тук се усеща и благотворното влияние на средиземноморския климат.
Земите около Сандански изобилстват на минерални извори с лечебни качества. В резултат на тези природни фактори днес градът се радва на славата на квалитетен балнеологично куротно селище, което привлича в санаториумите си хиляди туристи годишно. Туристическата привлекателност на Сандански се допълва и от красивата природа в района, която е богата и на исторически паметници.
Съчетаването на благоприятни природни дадености, заедно с богатството от минерални извори с различна термалност (в района на община Сандански има над 80 извора с температура 42-81°С), ниска минерализация, богат химически състав, лекуващи множество заболявания и даващи възможност за къпане на открито през цялата година, правят мястото удобно за заселване на човека по тези места още в дълбока древност, превръщайки селището в един от най-старите поселищни центрове на Балканите още от времето на Троянската война.
Днес в курорта има големи 6 минерални извора, а множеството термални извори са разпределени в две термални зони. Водата притежава уникален химичен състав, без цвят и мирис и е с отлични вкусови и лечебни свойства. Сандански е идеално място за модерна климатотерапия, балнеолечение, реабилитация, профилактика и отдих. Осем от балнеоложките центрове са разположени в централния градски парк, три от тях са по брега на река Бистрица. Температурата на минералните извори е подходяща както за къпане, така и за пиене.
Селището около минералните извори е възникнало през 2 в. пр.н.е. До 4 в. градът е един от първите християнски епископски центрове в България. В края на 6 век е бил разрушен от варварски племена. От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян - народни лечители, които изцерявали всякакви болести по хората и животните само с помощта на вярата. Това име градът носи до 1947 година, когато е преименуван на Сандански.
Благоприятният мек климат в Сандански и лечебните качества на минералните извори правят града предпочитан балнеоложки курорт не само с национално, но и с международно значение. Сандански отдавна си е заслужил славата на най-добрата естествена лечебница за бронхиална астма в Европа, както и за хронични ставни и бъбречни заболявания. Прочутият балнеохотел Сандански се намира в самия град и приема гости целогодишно.
Наред с него Сандански предоставя чудесни възможности за лечение и чрез още една специализирана база. Бившата правителствена резиденция Св. Врач е само на 4 км от града и днес работи като луксозен хотелски комплекс, носещ същото име. Този лечебен център е изграден сред красив парк с екзотична растителност и изкуствено езеро, към него са изградени медицински център и закрит плувен басейн.