Манастир Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян

Манастир Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян носи със себе си вече 1600-годишна история. Тази свята обител е разположена в Югоизточна България, като от град Сандански я делят само два километра в северна посока, считано от централната зона на котловинния град. Манастирът се намира в живописна местност, която е съчетание от богатата растителност, естествените поляни и ливади покрай десния бряг на река Санданска Бистрица.

Историческите извори свидетелстват за съществуването на Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян на това място още някъде през 4 и 5 век. Тогава комплексът се е състоял от манастир с прилежаща църква. Смята се, че тук са живели двамата братя Св. Св. Козма и Дамян, които са помагали на хората да се излекуват от своите болести най-вече благодарение на помощта на намиращият се в близост минерален извор „Мирото”, който съществува и до днес като част от Огняновските минерални извори.

Според преданието наа каквито и болни хора или животни да възлагали ръце, те веднага оздравявали напълно. Тези изкусни целители не вземали от никого пари за лечението и поради тази причина били наречени "безсребреници". Единственото, което се опитвали да внушат с чудодейните си лечения било вярата в Христа у хората.

Двамата братя имали голямо състояние, което било налседствено от предците и получено от родителите имущество. Те го продавали, раздавали на бедните и нуждаещите се; хранели гладните, обличалиголите; с една дума, проявявали милосърдие към всички бедни и нямащи.

Когато изцелявали бедните, те обикновено им казвали така: Ние само възлагаме ръце върху вас и нищо не можем да направим със своята собствена сила, а всичко извършва всемогъщата сила на Единия истинен Бог и Господ Иисус Христос; ако повярвате в Него и не се усъмните, веднага ще оздравеете.

Светите лечители – безсребреници дават и името на града – Свети Врач. Това идва от превод на славянски, където Врач означава лекар подпорна стена. Това име, града носи от 1958 год. след което се преименува на пиринският войвода Яне Сандански – гр. Сандански.

Археологическите проучвания на развалините около манастира днес способстват да се установят точните данни за основополагането на обителта. Открит е водопад от пръстени тръби, построен за нуждите на манастира.

По време на турското робство “Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян” е бил съборен и опустошен, но основите, които на места личат и днес, са запасени. Това прекъсва живота в манастира, но народът не престава да го почита. Оттогава до днес всяка година на светли четвъртък след Велик ден се организира събор.

Сега съществуващият манастир Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян, който представлява църковна постройка, е издигнат върху старите основи през 1928 г. Акцията по построяването е по инициатива на местни християни и граждани на Свети Врач. Самата църква е построена от каменна зидария.

Окончателната структура на сградата се оформя през 1950 г., когато се построява и таван, като същевременно са измазани стените отвън и отвътре. През 1978 г. е изработен престолът на олтара. По същото време се поставят и вратите на иконостаса и се изгражда западната подпорна стена. Мраморният под на Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян е поставен през 1981 г.

През 1998 с дарения направени от местен гражданин е изградена оградата, пътя до манастира, поставени са портите и са изградени масивни съществуващите параклиси на Св. Димитър и Св. Петка.