Кресна

Кресна е град, който се намира в Югоизточна България. Той е разположен в уникална природна зона. Река Струма тече в тази част на страната и в продължение от 20 км е оформила причудливото и живописно Кресненско дефиле. Реката се врязва между Пирин и Малашевска планина, при което се формират стръмните и живописни склонове на дефилето. В тази природно красива и богата зона се намира и град Кресна. Той е разположен на около 140 км в южна посока от столицата София и на близо 30 км южно от централния областен град - Благоевград.

Кресна е сравнително нов град. Той е обявен за такъв през 1978 г. по повод 100-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание. Преди това районът е заселен след Първата световна война. През 1934 година е създадено гаровото селище Гара Пирин, който след 1978 г. се преименува на Кресна. В града има малки хотели, три банки, поща, както и ЖП гара. През него преминава ж.п. линията от София за Кулата. Самият град, който има население около 4600 души, е разположен от двете страни на международния път Е- 79.

Археологически находки, датиращи от древността, свидетелстват за ранното заселване на района. Според една хипотеза тук се е намирал град Александрия, който е бил първият град, построен от Александър Македонски. Името Александрия носят над 60 града в различни части по земята.

Ключов момент в историята на града е Кресненско-Разложкото възстание, което избухва на 05. 10. 1878 г. в резултат на несправедливото разделяне на България след Берлинския конгрес. Въстанието обаче е краткотрайно и неуспешно и бързо е потушено. Преди града, на живописен завой на река Струма, се намира паметникът на загиналите в Кресненско-разложкото въстание

Като цяло центърът на град Кресна е малък и удобно устроен, като приятна атмосфера създават няколкото непретенциозни фонтани. Една от основните забележителности на града, които за жалост и необяснимо защо не се радват на особена популярност са Кресненски земни пирамиди – Мело. Те са разположени с рещу гарата в града и представляват интересни пясъчни сипеи, които по състав и вид наподобяват Мелнишките земни пирамиди, но се отличават от тях с видимо по-малко разнообразие на формите си.

Като цяло центърът на град Кресна е малък и удобно устроен, като приятна атмосфера създават няколкото непретенциозни фонтани. Централният площад е изцяло обновен, а на видно място е издигнат паметник на Димитър Попгеоргиев – началник-щаб на Кресненско-Разложкото въстание. Друга от туристическите атракции и исторически забележителности в района се намира на около 7 км северозападно от града, в полите на Малешевска планина.

Точно тук се намира манастирът „Св. Пророк Илия”. Около близкото село Влахи се намира местността Градешка баня, известна с минералните си извори. Сред религиозните паметници в района, задължително трябва да се види и храмът-костница “Св. Иван Рилски”, построен в памет на загиналите във войните 1912-1913 г, който е зографисан през 1980 г.

Кресна е изходна точка до Синанишкото езеро, в подножието на пиринския връх Синаница. Това е популярна и уникално красива курортна местност, а на брега на езерото е разположена и едноименната хижа Синаница. Важно е да се отбележи, че Кресненското дефиле е една от най-важните територии за опазване на биоразнообразието в България.