Sandanski.com»Петрич чества своя празник

Петрич чества своя празник

Admin
Admin
Новак
3k
Петрич чества своя празник
Петрич чества своя празник

Празник на града отбелязват в Петрич. Гергьовден е обявен за Празник на Петрич на 15 април 1994 г., с решение на местната управа. По свой, особен начин петричани честват Гергьовден. От незапомнени времена на този ден и млади, и стари посрещат изгрева на слънцето в планината Беласица.

Така бе и днес, въпреки лекия дъждец, за който казват, че е благодатен, много хора се отправиха към местностите „Тинкина поляна”, „Тъпна баир” и около църквата „Свети Георги”, където се провеждат гергьовденски обреди, наричания и веселие, под звуците на тъпани. Всеки дом днес ще бъде окичен със зеленина и млечка, за здраве и берекет.

До късно ще бият тъпаните и тази нощ в кв.”Дълбошница”, където снощи имаше концерт. А днес църквата отбелязва храмовия празник. В момента се отслужва тържествена света литургия и литийно шествие. Потоци от хора се устремяват към храма, с надежда и вяра. Петричани вярват, че точно този светец е техният покровител.

Празникът ще продължи с тържествена сесия на Общинския съвет от 10.00 часа за връчване на почетния знак на Петрич на видни личности, а от 11.00 часа на площада е Празничният концерт „Гергьовско хоро”, с участието на Ансамбъл „Пирин” и дует „Ритон”.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 4
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: