Попина лъка

Попина лъка е китно курортно селце, което се намира в самото сърце на Пирин планина. Това известно в Югозападна България вилното селище е на разстояние от 15 км в североизточна посока от Сандански. Живописно разположено на 1230 м надморска височина в едноименна гориста местност на Северен Пирин, около този планински климатичен курорт се разпростират обширни зелени ливади, прорязани от потоци с кристално чиста вода.

В местността в последните години са изградени много частни вили, като голяма част от тях се отдават под наем. Тук се намира и известната хижа Яне Сандански, която е най-ниско разположената хижа в Пирин планина.

Попина лъка е разположена сред вековни иглолистни гори, примесени едновременно с някои широколистни видове. Тази вековна растителност е предпоставка за кристално чистия въздух в местността. Една от забележителностите на района е разположеният в непосредствена близост Попинолъшки водопад. Няма да е преувеличено ако наречем това място същинско райско кътче, където човек преоткрива хармонията с природата.

Самото вилно селце Попина лъка се състои от уютни частни вили, които се дават под наем. Всички са удобно обзаведени с пълно кухненско оборудване в характерен алпийски стил и са доста подходящи са за семейни ваканционни почивки.

Попина лъка е място, където има отлични условия за риболов и горски пешеходен туризъм. По-смелите от посетителите могат да се пробват и да упражняват планинско колоездене. Гористата планинска местност, където е разположено вилното селище и близостта на реката Санданска Бистрица предлагат чудесни условия за развитието на ловен и риболовен туризъм.

А прекрасната природа и множеството планински пътеки и хижи в околността дават възможности за провеждане на туристически походи в Пирин.