Попинолъшкият водопад

Попинолъшки водопад е уникална природна забележителност, която се намира в в Северен Пирин. Красивите му води се намират в самото сърце на планинското възвишение на 1230 метра надморска височина в местността на въздушния планински курорт и вилно селище Попина лъка. Село Лиляново е разположено на около 10 км югозападно от водопада.

Попинолъшкият водопад е на разстояние от близо 18 километра от град Сандански, като е ситуиран по течението на река Башлийца, на стотина метра над сливането ѝ с река Сърчалийца, които заедно дават началото на река Санданска Бистрица. Този природен феномен е пълноводен през цялото време на годината. Тук кристално бистрата вода пада красиво от около 12-13 м височина директно в височина в коритото на реката Санданска Бистрица.

Природата около водопада е невероятно хармонична и вдъхваща спокойствие. Ненарушимата тишина на гористите планински склонове на Северн Пирин тук е белязана единствено от шума на падащите водни маси. Едва ли ще е преувеличено, ако се каже, че Попинолъшкият водопад е едно от онези кътчета в страната ни, в които природата взема превес и доминира над всичко човешко. Остава единствено чувството на преклонение пред красивите натурални форми.

В близост се намира вилното селище Попина лъка, където се предлагат чудесни възможности за отдих и планински туризъм. Прекрасната природа, изградена от иглолистни и широколистни дървесни видове, сред които са изградени и множеството планински пътеки и хижи дават възможности за провеждане на туристически походи в Пирин. Районът предлага и доста добри условия за риболов и дивечов лов. Река Башлийца е една от подходящите водни артерии за риболовен туризъм, тъй като тук може да бъде уловена една от най – предпочитаните риби – пъстърва.

Ако решите да ловите пъстърва тук помнете, че риболовът е позволен от началото на месец април, но само в светлата част на деня в съботни, неделни и празнични дни. Много от посетителите тук идват именно, за да видят Попинолъшкият водопад, да се разходят и вековните пирински гори, а любителите на силни усещание практикуват скок от водопада на това място.

От 11 октомври 1965 година водопадът е обявен за природна забележителност. Доста близо природната забележителност се намира и хижа Яне Сандански, до която се стига за около 5-6 минути. В околността е разположено и курортното селище “Туричка черква”. Още за водопади.